Eldsjälen uppfyller sin dröm

Dijana Strbac var helt ny i restaurangbranschen och befann sig mitt i en djup kris när hon tog över kvarterskrogen Pickles i Huddinge utanför Stockholm. Ägaren, hennes make, hade drabbats av cancer och ett år senare var han borta. Då trodde alla att hon skulle sälja.
– Men det var min mans dröm och det gick bra för honom, så jag ville fortsätta i hans fotspår.

Det är elva år sedan Dijana Strbac tog över kvarterskrogen. Nybyggda bostäder i närheten har varit ett stort lyft för krogen och Pickles är den enda pizzerian i området. När hon tog över verksamheten visste hon ingenting om restaurangbranschen. Det var hennes man som grundade Pickles hösten 2003, då hade Dijana precis tagit en master i företagsekonomi och var höggravid med parets andra barn. Bara två månader efter nyöppningen fick han veta att han hade cancer.

– Allt vi hade byggt upp tillsammans rasade på en sekund. Jag var mammaledig och fick hoppa in i hans ställe för att försörja familjen. Jag försökte sätta mig in i allt samtidigt som jag tog hand om honom och gick igenom resan som anhörig och småbarnsmamma med hämtningar och lämningar. Det var en stor chock för oss.
Ett år senare gick maken bort. Då trodde alla i hennes närhet att hon skulle sälja.

– Men det var hans dröm och det gick bra för honom, så jag ville fortsätta i hans fotspår. Och jag har aldrig ångrat att jag tog över. Det var också en hjälp i min sorgebearbetning, jobbet gjorde att jag inte hade tid att sitta ensam med mina tankar.
Krognamnet Pickles var hennes mans idé. När hon hörde det första gången tyckte hon att det lät dumt, inlagd gurka?

– Men nu gillar jag det. Jag såg senare att det finns restauranger i USA med samma namn.
På helgerna är stämningen på topp. Varannan vecka har de karaoke och ungefär var tredje månad kommer en eller flera trubadurer från orter i närheten och spelar.
På högtider som halloween brukar de ha teman med utklädnad och Dijana pimpar alltid restaurangen under påsk, jul och alla hjärtans dag.

– Jag gör det med hjärta och det märks nog, gästerna känner det också.
Framför baren står restaurangens tre Vegasautomater. Dijana lyser upp när hon pratar om samarbetet med Svenska Spel och Vegas.

– Jag älskar Svenska Spel. Min säljare Aziz är världens finaste kille, vi har känt varandra i tio år nu och har blivit vänner på vägen. Han var med från start när min man öppnade krogen och fungerade som ett stöd för mig under den tuffa tiden.

Samarbetet kräver inte mycket jobb av restaurangen, men ger så mycket tillbaka, tycker Dijana. Tack vare inkomsterna från automaterna kan de anställa extra personal och utan partnerskapet hade hon inte fått uppleva sina oförglömliga resor med Vegasfamiljen till fotbolls-EM i Paris och Ukraina.

När Dijana tog över Pickles hade hon inga större planer. Hon tar fortfarande en dag i taget och som det känns just nu kör hon på ett tag till.

– Ibland tröttnar jag och tänker att jag ska hitta ett normalt jobb, men nej. Mina söner har växt upp med det här. Här finns så många minnen.

Screenshot 2023-10-20 at 08.17.16

"Jag gör det med hjärtat och det märks nog."

Diana Strbac

Pickles Huddinge
kvinna med ipad
Husets specialare: Pljeskavica (blandfärsbiffar) med röstipotatis och ajvar.

Ingredienser:

Egenmalet kött på biff och kotlett
Salt och peppar
Vegeta
Krossad stark paprika
Paprikapulver
Hackad gul lök
Pressad vitlök
Bikarbonat
Ströbröd
Mineralvatten

Serveras med röstipotatis, ajvar, bearnaise och gräddfil.

Personer vid spelmaskin

Relaterade partners

Ballbreaker1
Bowling
Restauranger

Ballbreaker

brodernas_globen
Stockholm
kelvinpitchers
Restauranger

Krog utöver det vanliga

När Kelvin Andersson och hans familj tog över Pitcher’s i Eskilstuna för några år sedan var restaurangen ett sjunkande skepp. Men pappa Mats Andersson, som har bakgrund i branschen, såg potential i det mysiga kvartershaket. Nu har Kelvin, tvillingbroder...
Eskilstuna