Vegaspartner i 23 år

Telegrafen i Helsingborg är en av Sveriges äldsta pubar – och i år firar de 23 år som Vegaspartner. Möt ägaren Sara Johansson som prisades på Vegas Awards 2019 för sitt långa och trogna partnerskap.

 

Telegrafen i Helsingborg andas historia. I fastigheten bodde Ingmar Bergman under sin tid som teaterdirektör för Helsingborgs stadsteater, och puben har fått sitt namn från stadens telegrafkontor som en gång inrymdes i tornbyggnaden högst upp. Historien gör att Telegrafen har en väldigt blandad publik, menar ägaren Sara Johansson.

– Jobbar du en lördag till exempel möter du först barnfamiljerna som kommer in för lunch, klockan tre när vi har livemusik är det allt ifrån 30 till 90-åringar som kommer och lyssnar på jazzen till fotbollssupportrar på nedervåningen. Och på kvällar kan det vara full after ski-stämning med folk i alla åldrar. Variationen på gäster gör att du inte tröttnar på jobbet.

Sara har varit Telegrafens ägare i tio år. Hon satte foten i krogbranschen första gången under gymnasietiden efter att en kompis bad henne hoppa in som en ersättare i garderoben på en nattklubb, men ägaren tyckte att hon passade bättre i baren.

Efter några vändor till olika barer hamnade hon till slut på Telegrafen.

– Krogägare var något jag aldrig skulle bli, jag hade aldrig jobbat för en chef som jag upplevde hade balans i livet. Det var alldeles för mycket jobb och inget privatliv.

Men Anders, hennes dåvarande chef på Telegrafen, hade både och, märkte hon.

– På vägen hem från Vegasgalan för många år sedan började vi prata med varandra om vad som ska hända när han ska släppa krogen. Han sa att han redan hade siktet inställt på mig, om någon skulle ta över krogen skulle det vara jag.

Efter lite förhandlingar och snack om hur de skulle lösa det praktiska svarade hon till slut ja.

– Det är det bästa beslutet jag tagit någonsin. Jag älskar mat och dryck, lär mig saker varje dag och håller mig ung länge. I den här världen går det inte att stagnera, det är en bransch i ständig utveckling.

Under Vegas Awards 2019 gick Sara hem med ett pris för sitt långa och trogna partnerskap. Telegrafen varit Vegaspartner i 23 år, vilket gör puben till en av de få

– Många sätter sig och spelar och börjar sedan prata med de andra gästerna. Det gör att de lättare blir en del av gänget.

Hon berömmer Vegas för deras arbete bakom kulisserna.

– Vegas är otroligt duktiga på utbildning. Jag och personalen får chansen att gå många kurser och lär oss om både kundhantering och, givetvis, nya regler och lagar kring spelen. Även första hjälpen-linjen funkar så bra, det är aldrig några längre väntetider. Teknikerna kommer snabbt.

Inte bara puben har en lång historia, utan även personalen. De flesta har jobbat på Telegrafen i över tio år tillsammans.

– Några av oss i gänget har varit anställda här i 13 år, från tiden innan jag tog över. Av heltidspersonalen har ena kocken jobbat kortast tid, i åtta år. Men vissa tror mig inte när jag säger det. Vi brukar skoja med varandra och säga att den dagen vi slutar på Telegrafen är det för att vi bestämt oss för att byta bransch.

helsingborg-omslag-9843-kopia-1
helsingborg81-kopia
Saras favoriträtt Chili a´la Telegrafen – kryddig högrevschili med bönor, öl & sidfläsk

Ingredienser:

Högrev
Olika sorters bönor
Öl
Lök
Chili
Vitlök
Chiliflakes
Sidfläsk
Kryddor
Tomatpuré
Farinsocker
Kalvfond
Bryn köttet. Bryn lök, vitlök, chili & fläsk i en stekgryta.

Häll över köttet i grytan. Lägg till kryddor, tomatpuré och kalvfond. Häll i ölen och täck allt med vatten. Låt koka i 4 h.

Personer vid spelmaskin

Relaterade partners

glennsgoteborg
Barer

Vegas är en fjäder i hatten

Sexton år gammal började Foad ”Fadde” Kuhpai som diskare på en restaurang i Örebro. 25 år senare är han mästare på att få både personal och gäster att känna sig som hemma på Glenn Sportsbar i Gamlestan i Göteborg – där Vegas har en självklar plats i res...
Göteborg
191007engelskapuben-5-kopia-1536×1142
Barer

Trevligt folk på trevlig pub

Engelska Puben i Borlänge blev känd över hela landet genom dokumentärfilmen Filip & Fredrik presenterar Trevligt folk. Amy Tang och Engelska puben i Borlänge är Vegaspartner sedan 1996.
Borlänge