Om Vegas

Svenska Spels spelautomat Vegas är den enda lagliga spelautomaten på den svenska marknaden. Insatsen på Vegas är mellan 1 och 6 kronor och den högsta vinsten är 100 gånger insatsen – högst 600 kronor. Vegas finns på ca 1500 restauranger, bingohallar, bowlinghallar och biljardhallar runtom i Sverige. För att få spela på Vegas måste du ha fyllt 18 år.

Vegas återbetalning

Enligt lotterilagen måste spel på Vegas ha en vinstprocent på minst 85 procent. De flesta av Vegas spel har en vinstprocent på runt 90 procent. Det gör Vegas till det spel hos Svenska Spel med högst återbetalning.

Källa: Spelinspektionen och Skatteverket.

Vegas historia

De första spelautomaterna Vegas historia tar sin början 1995. En ny lotterilag gör det möjligt för regeringen att utfärda tillstånd för värdeautomatspel på restauranger med serveringstillstånd. Riksdagen ger dåvarande Tipstjänst tillstånd till ett nytt värdeautomatspel vars hela överskott ska gå till Riksidrottsförbundet och Ungdomsstyrelsen.

Mer ansvar och nya regler 1999 ges tillstånd att anordna värdeautomatspel i bingohallar och Miss Vegas lanseras. Samma år tar ägaren, svenska staten, också beslut om att slopa presentkorten och ersätta dem med pengavinster på max 500 kronor.

2005 lanseras en ny generation Jack Vegasautomater "WinWave" som med hjälp av nya skärmar och spel ger en bättre och roligare spelupplevelse. WinWave är resultatet av en tävling anordnad av Svenska Spel för att utveckla framtidens spelautomater.

2007 beslutas att samtliga Svenska Spels produktlogotyper ska innehålla "Vinnaren" Svenska Spels rödvita logga. Många av Svenska Spels produkter är redan starka varumärken i sig men nu stärks de ytterligare. Detta knyter även samman produkterna till en bred familj av spel. Det medför i sin tur att Jack Vegas och Miss Vegas byter namn till Vegas.

2009 inleds återigen arbetet med att uppgradera Vegas automatpark, denna gång med den nya automatmodellen WinWave-Vu med widescreenskärm.

Under 2010 införde Vegas en energisparfunktion i spelautomaterna som gör att de automatiskt går ner i lågenergiläge när ingen spelar på dem. Detta genomförs som ett led i arbetet med att minska energiförbrukningen. Vegas totala energiförbrukning bedöms kunna minskas med cirka 1 300 000 kWh/år.

2012 lanserade Vegas ett nytt centralsystem hos sina affärspartners som har gjort det möjligt för Vegas att erbjuda samma spelansvarsverktyg som idag finns på svenskaspel.se. Du som spelar på Vegas loggar in med ditt Spelkort och sätter därmed dina egna gränser i både tid och pengar. Du kan även följa din spelhistorik och ha möjlighet att stänga av dig för en kortare eller längre tid. 

En annan möjlighet med det nya systemet är att Vegas kan ta in spel från flera olika leverantörer samt utveckla helt egna spel och på så vis tillmötesgå alla våra kunders olika önskemål.

Det är obligatoriskt att vara certifierad i spelansvar när man jobbar med Vegas.

I maj 1996 installeras Svenska Spels första spelautomater under namnet Jack Vegas. Vinsterna betalas ut i form av presentkort, med ett maxvärde på 1000 kronor. Samtidigt som Jack Vegas lanseras ökar antalet illegala spelautomater på den svenska marknaden, något som försvårar lanseringen. Trots detta lyckas Jack Vegas etablera sig på allvar i slutet av 90-talet.

Under tidigt 2000-tal börjar Jack Vegas generera vinst som tilldelades förmånstagarna Riksdrottsförbundet och Ungdomsstyrelsen.

2001 tar spelansvaret sin första form och blir en viktig del för Svenska Spel och Jack Vegas. Tillsammans med Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare (SHR) och Sveriges Bingoarrangörers Centralorganisation (Svebico) tar Svenska Spel fram ett 10-punktsprogram i spelansvar och progressiva bonusar tas bort från spelautomaterna.

2006 har Jack Vegas vuxit sig så starkt att det på många ställen blivit en dominerande del på spelplatserna, därför införs en begränsningsregel i syfte att uppfylla intentionerna i lagen. Begränsningsregeln innebär att Jack Vegas ska vara ett komplement till den övriga verksamheten, Jack Vegas får alltså inte vara en dominerande del. 

För att ha kontroll på att det råder balans görs därför regelbundna avstämningar där man beräknar förhållandet mellan intäkterna från spelautomaterna och verksamhetens övriga intäkter, till exempel en restaurangs försäljning av mat och dryck. Antalet spelautomater beräknas utifrån att det ska råda en balans mellan spel och annan verksamhet.

Under 2007 inleder Vegas arbetet för ett framtida byte av spelsystem som ska stärka spelansvaret och ge ett bättre spelutbud. Våren 2008 installeras en åldersverifiering i samtliga spelautomater för att förtydliga 18-årsgränsen och uppmana personer som är 23 år eller yngre att visa legitimation innan de börjar spela på Vegas.

2010 utses Vegas till årets CSR-relation av restaurangkedjan Harrys. CSR, Corporate Social Responsibility, handlar om hur företag tar ansvar för sin påverkan på samhället, både ur ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt perspektiv.

2010 lanserar Vegas en ansvarskampanj med världsmålvakten i ishockey, Henrik Lundqvist. Kampanjens syfte är att utbilda Vegas affärspartners och deras medarbetare i arbetet med ålderskontroll och i vikten av att kontrollera legitimation på alla kunder mellan 18 och 23 år. Under 2011 förnyar Svenska Spel spelansvarsutbildningen i samarbete med Spelinstitutet. Syftet är att ytterligare stärka Svenska Spels och Vegas affärspartners spelansvarsarbete.

Svenska Spel införde i juni 2014 en obligatorisk registrering av alla spel förutom lotter och Casino Cosmopol. För att spela Vegas måste man alltså logga in med sitt Spelkort i automaten. Första gången ombeds man sätta sina egna personliga gränser vad gäller både tid och pengar - allt för att kunden lätt ska kunna hålla koll på sitt spelande. Dessutom kan man följa sin spelhistorik och även välja att stänga av sig för spel.

Vegasspelen

Om spelen

För närvarande erbjuder Vegas tre olika speltyper: poker-, hjul- och nummerspel. Alla Vegas spel styrs helt av slumpen. Spelens utfall kan därför inte påverkas av skicklighet.  

Pokerspel

Vegas pokerspel är klassisk poker där du blir tilldelad fem slumpvalda kort, varpå du får välja om du vill byta ut ett eller flera av korten mot nya. Du får således ett byte på dig att skaffa en så bra hand som möjligt. Efter bytet läggs nya kort ut som ska komplettera de kort du har fått.

Hjulspel

Majoriteten av Vegas-spelen tillhör den klassiska hjulspelskategorin. Här gäller det att få kombinationer av symboler på en eller flera vinstlinjer.  

Nummerspel

Det nummerspel som finns för närvarande är Keno. Spelplanen i Keno består av 70 nummer. Du väljer mellan ett och nio av dessa nummer, sedan drar maskinen 20 nummer, då gäller det att få så många rätt som möjligt. Många av våra spel har även ett bonusläge. Hur dessa fungerar kan du läsa mer om på respektive spels sida.

Sanningar och myter om Vegas

Vegas är en spelform omgärdad av myter, osanningar och missuppfattningar. Här reder vi ut några av de vanligaste påståendena om Vegas.

Lagen kräver tillstånd att servera alkohol eller ett bingotillstånd för att få erbjuda spel på Vegas. Anledningen är att det är en reglerad miljö som regelbundet kontrolleras.

Vinstchansen styrs alltid av slumpen och ökar inte ju mer du spelar. Varje knapptryck är ett helt nytt spel, du har samma vinstchans som på spelet innan. Allt beror på slumpen.

Spelen går inte att manipulera varken av Svenska Spel eller av Vegas affärspartner. Ett oberoende testinstitut (Gaming Laboratories International, USA) kontrollerar spelen, och Lotteriinspektionen har full insyn och ser till att lagar följs.

Nej, någon sådan strategi finns inte. Vi vill ha en bred bas av spelplatser runt om i landet. Vegas finns i utvalda och kontrollerade miljöer där människor trivs och umgås.

Svenska Spels uppdrag baserar sig på omsorgen om folkhälsan. Vi arbetar för att motverka spelberoende och bidrar med kunskap, information och ansvarsverktyg. Överskottet går till statskassan där fördelningen bestäms av staten.

Vinstchansen ökar inte ju mer du spelar. På varje nytt spel har du samma vinstchans som på spelet innan. Allt beror på slumpen. Slumpen har inget minne.