Spelskolan del 5

Vanliga missförstånd och förutfattade meningar

Det finns många spelare som har väldigt mycket erfarenhet av att spela Vegas. Ibland kan de skaffa sig förutfattade meningar om hur saker och ting fungerar. Genom att ta del av denna beskrivning hur Vegas verkligen fungerar bör det bli lättare att bemöta vissa myter som kan uppstå.

Svenska Spels tillstånd

Många tror att vi kan bestämma allt när det gäller spel på Vegas men vissa saker är reglerat i det tillstånd vi har fått från regeringen. Några av de viktiga reglerna vi måste följa är vinståterbetalningen på spelet, insatsen storlek och den högsta tillåtna vinsten. Vinnarens andel ska vara minst 85 % och det följer vi genom att beställa våra spel med en vinstandel på ca 90 %. Insatsens storlek är däremot i förhållande till prisbasbeloppet och det är ett värde som vanligtvis ökar för varje år. Nu har prisbasbeloppet nått en nivå som möjliggör att vi kan ha en maxinsats på 6 kr. De första spelen med sex kronors insats kommer under året. När det sedan gäller den maximala vinsten är den bestämd till 100 gånger insatsen. Det innebär att spel med 6 kronors insats kan ge den som satsar max 600 kronor. Att ett kvitto ska genereras vid 500 kronors saldo finns också reglerat.

Kan någon manipulera spelen?

Spelen går inte att manipulera, varken av Svenska Spel eller någon annan. När vi beställer ett spel så levereras det med de förutsättningar vi beställt gällande vinnarens andel, maxinsats, maxvinst m.m. Att spelet fungerar som det ska kontrolleras av GLI, Gaming Laboratories International. GLI testar spel åt spelbolag runt om i hela världen och när de gett sitt godkännande får vi använda spelet. Därefter går ingenting att påverka.

Slumpen, slumpen, slumpen.

Som spelare vill man gärna nå bonusläget och vissa gånger kanske man bara behöver spela för 20 kronor för att nå dit medan någon annan gång kanske man spelat för 1000 kronor och inte lyckats. Det är inte ovanligt att spelaren då anser att något är fel. Svaret på varför det varierar på detta vis är SLUMPEN. Eftersom ingen kan ändra i Svenska Spels automater är förutsättningarna alltid likadana om man så spelar vid lön eller efter någon annan spelare som precis vunnit en stor summa i ett bonusspel.

Skrock är en del av spelandet

Att vinna i ett spel som Vegas kräver tur. Hur får man då mer tur? Många spelare har sina egna sätt och strategier vilket kan ge en härlig krydda men ingenting kan påverka utfallet. Favoritautomat, stanna hjulen i förtid, heta automater eller turamuletter är enbart skrock. Just ”heta automater” kan vålla en del problem eftersom risken finns att spelare spelar mer än de tänkt för att de tror att en automat för tillfället levererar många vinster.

Farliga tankar

Spelare som tror att en bonus till slut måste komma ger sig ut på en väldigt tunn is. Det finns ingenting som säger att turen ska vända. Eftersom ingen kontrollerar slumpen kan det teoretiskt ta väldigt lång tid innan man får uppleva ett bonusspel. På samma sätt är det riskabelt att börja jaga förluster. Ibland vinner man och ibland förlorar man. Att vinna när man spelar för 100 kronor kan vara lätt om man är nöjd med 10 kronor i vinst. Om man däremot vill ha 1000 kronor i vinst blir det betydligt svårare, man måste ha en hel del tur. Om man då lägger till tanken att man spelat bort 2000 kronor så förstår man att vända det till en vinst blir ett orimligt krav på tur. Mer om sanningar och myter ››

Spelskolan del 1

I spelskolan kommer jag berätta om de olika speltyperna, bonuslägen, vinstuträkningar och lite annat smått och gott som kan vara bra att veta.

Läs mer ››

Spelskolan del 3

Här tittar vi lite närmare på de olika typerna av bonusspel och hur de fungerar.

Läs mer ››

Spelskolan del 2

I denna del tittar vi närmare på våra hjulspel och för det är mer än teman och grafik som skiljer dem åt.

Läs mer ››

Spelskolan del 4

Vi skall i denna del av spelskolan bland annat titta på vad det finns för regler och begränsningar med både insatsen och vinsterna.

Läs mer ››