Spelskolan del 4

Även om du själv bestämmer hur mycket pengar du vill lägga på spel så finns det regler och begränsningar – både med insatser och vinster. I denna del av spelskolan ska vi titta på vad som gäller.

 

Svenska Spels regler

Det finns regler och föreskrifter som vi som spelbolag måste följa. Inom dessa ramar sätter vi själva våra regler. Några av de regler som vi måste följa är att insatsen för ett spel på Vegas maximalt får vara 1/7000-del av prisbasbeloppet. Prisbasbeloppet sätts varje år av Statistiska Centralbyrån och i dagsläget ger en uträkning att maxinsatsen får vara 6,36 kr. En annan regel vi måste följa är att vinsten inte får överstiga 100 gånger insatsen samt att vinnarens andel måste lägst vara 85 %. Reglerna sätts upp av regeringen och Lotteriinspektionen. Lotteriinspektionen granskar alltid att vi följer de regler som gäller oss.

 

Insatsen

I våra automater matar du in sedlar. 20-50-, 100-, 200- och 500-kronors sedlar fungerar. I dagsläget är maxinsatsen sex kronor för våra spel. Den lägsta insatsen är en krona med ett litet undantag, Grodjakten, där det går att spela för 50 öre spelet. Du väljer lättast insatsen med hjälp av knapparna på skärmen. Vill du spela för maxinsatsen går det bra att trycka på knappen "SATSA MAX"

Vinster beräknas på den insats som gjorts för det alternativ som vinner. I spel med spridda vinster och i bonusspel används den totala insatsen vid beräkning av vinster. Den som kommer in i en feberbonus kan där inte höja sin insats utan den blir maximalt vad den var när bonusen erhölls.

 

Vinsterna

Den maximala vinsten uppgår till 100 gånger insatsen och är helt enligt de regler vi måste följa. Det betyder att den som spelar för en krona kan maximalt vinna 100 kronor och för den som satsat 6 kronor är maxvinsten 600 kronor, varje gång. I bonusspel som är av modellen välj-en-vinst så är maxvinsten just 600, vid 6 kronors insats, men i feberbonusspel då spelaren vunnit ett antal bonusomgångar är maxvinsten 100 gånger insatsen för varje bonusomgång eftersom den i sig kostar en insats.

Det går inte att höja insatsen för den som kommer in i en feberbonus utan där kan den maximalt vara samma som vid tillfället då bonusen erhölls. I vissa spel kan bonusvinster teoretiskt summeras till över 100 gånger insatsen men då stannar ändå utbetalningen vid maxvinsten 100 gånger insatsen.

Vinstkvittot är ditt värdebevis

En vinst på 600 kronor skrivs alltid direkt ut som ett värdebevis eller om antalet kronor i automaten uppgår till 600 kronor eller mer så skrivs det även då ut ett värdebevis på 600 kronor och resterande kronor blir då kvar i automaten. Vinstkvittot löser du in där du spelet. Skulle du råka ta med dig kvittot kan du vända dig till Svenska Spel för att få ut dina pengar. Det går inte att gå till ett annat spelställe för att hämta ut en vinst.

Dubbla eller trippla en vinst

Mindre vinster kan du välja att sätta på spel. Om du vill ha chansen att dubbla din vinst så får du upp ett enkelt spel där du har 50 % vinstchans. Gör du rätt val dubbleras din vinst annars förlorar du hela insatsen. Det går också att pröva lyckan med att trippla och i dessa spel har du ca 33,33 % vinstchans och få således ut tre gånger insatsen om du skulle göra rätt val. Eftersom den maximala vinsten är 100 gånger insatsen så kan du bara dubbla vinster upp till 50 gånger insatsen och trippla vinster upp till 33 gånger insatsen.

 

Spelens återbetalning

Varje spel har programmerats att ge tillbaka cirka 90 % av alla insatser som vinster till spelarna. Vid en tidigare undersökning upptäckte vi att spelarna snarare trodde att den var 50 % och det är en av de förutfattade meningarna som våra spelare har. I nästa del berättar vi om sanningarna bakom myter och förutfattade meningar som våra spelare kan ha om Vegas.

 

Spelskolan del 5

Här tar vi upp vanliga missförstånd och förutfattade meningar kring hur Vegas fungerar.

Läs mer ››

Spelskolan del 2

I denna del tittar vi närmare på våra hjulspel och för det är mer än teman och grafik som skiljer dem åt.

Läs mer ››

Spelskolan del 1

I spelskolan kommer jag berätta om de olika speltyperna, bonuslägen, vinstuträkningar och lite annat smått och gott som kan vara bra att veta.

Läs mer ››

Spelskolan del 3

Här tittar vi lite närmare på de olika typerna av bonusspel och hur de fungerar.

Läs mer ››