Vegas möter Järnvägsrestaurangen

I den gamla stationsbyggnaden Östra Station i Stockholm ligger sedan byggåret 1935 den populära Järnvägsrestaurangen. Här har resande med Roslagsbanan i alla år passerat för en bit mat eller en kopp kaffe.

– En gäst åt här 20 000 gånger, berättar Berit Vahlgren som arbetat här sedan 1957. Jag började som 12-åring att arbeta för min moster och 1985 köpte jag restaurangen av henne.

År 2015 fi ck Berit ett riktigt kvitto på att hon lyckats. Den brittiska tidskriften The Guardian utnämnde Järnvägsrestaurangen Östra Station till Europas femte bästa järnvägsrestaurang.

Om inte bara för den vackra, unika stationsmiljön med takmålningar och originalbord från NK, har gäster alltid strömmat till från olika håll, för att njuta av den vällagade husmanskosten som är restaurangens signum, ett glas vin i baren och en stunds spelande.

Spelautomater har alltid varit ett uppskattat inslag. De skramliga enarmade banditerna förbjöds på 70-talet och ersattes efter av spelautomater i samarbete med Djurgårdens IF.

Då Svenska Spel 1995 kom med sina Vegasautomater, välkomnade Berit det nya samarbetet och kunde snabbt konstatera att de hade en mycket större lönsamhet och hon får allt stöd och support hon behöver. Hon har haft samma säljare i många år och han tittar förbi med jämna mellanrum och sitter ned och pratar och informerar om nyheter.

Det var ofta lite stökigt kring de gamla automaterna och Berit var ofta tvungen att ta sig an gäster som inte klarade av spelandet.

– Det var så skönt att inleda ett samarbete med seriösa Svenska Spel. De tar ett enormt ansvar för spelandet och i och med den obligatoriska inloggningen med Spelkortet har Vegas blivit ett trevligt och mycket uppskattat inslag. Nu är stämningen i lokalen bättre och gästerna tycker det är trevligare.

Att driva Järnvägsrestaurangen på Östra station har inte alltid varit enkelt. Berit har stött på många hinder på vägen men alltid lyckats få allt på banan igen och behålla verksamheten.

– Den vinst på omkring 35 000 kronor per månad som jag numera får från Vegasautomaterna är ovärderlig. Det är alltid någon kyl eller kaffemaskin som går sönder och behöver lagas eller köpas in ny. Nu har en kyl just gått sönder och den kostnaden täcks tack och lov av vinsten från Vegas.

Jag har också haft möjlighet att skaffa nya möbler till uteserveringen precis vid perrongen, extra personal och renovera lokalen.

De fem Vegasautomaterna är utplacerade på tre olika platser i lokalerna. Vissa gäster vill spela ensamma, andra vill spela tillsammans. Allihop står som reglerna kräver, dvs i närheten av baren eller där serveringspersonalen rör sig. Berit berättar att hon och hennes personal är stenhårda på kontroll av legitimation.

Många mat- och bargäster lockas att spela lite när de ser hur trevligt spelarna har.

- Vi har många gäster som återkommer år efter år. Matgäster förstås, men också de som faktiskt passerar förbi och stannar till för att ta en öl och spela lite. Vissa skulle nog inte välja att komma just hit om vi inte hade Vegas.

ostra_1


Vegas möter Biljardpalatset Stockholm

Vegas möter Biljardpalatset Stockholm

Anrika Biljardpalatset har funnits på Sankt Eriksgatan i Stockholm sedan 1963.

Läs mer ››

Vegas möter Limerick Södertälje

Vegas möter Limerick Södertälje

Den klassiska puben Limerick har legat i den gamla stadskärnan i Södertälje många år.

Läs mer ››

Vegas möter Järnvägsrestaurangen

Vegas möter Järnvägsrestaurangen

I den gamla stationsbyggnaden Östra Station i Stockholm ligger sedan byggåret 1935 den populära Järnvägsrestaurangen.

Läs mer ››

Vegas möter Pizzeria Tybble

Vegas möter Pizzeria Tybble

Ända sedan 1996 har krögaren Daniel Hannason haft Vegasautomater på sin krog Pizzeria Tybble i Örebro.

Läs mer ››

Vegas möter Haga Bowling

Vegas möter Haga Bowling

I den gamla strumpfabriken i området Haga i Norrköping driver Sebastian Gustavsson och Stefan Lindahl Haga bowling sedan i augusti 2015.

Läs mer ››

Vegas möter Royal Oak

Vegas möter Royal Oak

På den så kallade Bargatan, en gågata i centrala Eskilstuna, ligger barerna och restaurangerna på rad. En av dem är Royal Oak, en uppskattad pub för alla åldrar.

Läs mer ››

Vegas möter Titans Sport Bar

Vegas möter Titans Sport Bar

Åländska Linda Koskinen flyttade till Norrköping 2007 och öppnade 2014 Titans Sportbar i stadens centrum.

Läs mer ››

Vegas möter O'Leary's Östermalm

Vegas möter O'Leary's Östermalm

Restaurangchef Mattias Aydin möter oss på O´Learys populära restaurang och sportbar på Östermalm i Stockholm.

Läs mer ››